3D-printen in de bouw is de toekomst volgens de academische wereld

3D-printen en digitalisering zijn hot items op Kamp C. De spanning stijgt in aanloop naar Open Bedrijvendag  op 6 oktober en de bezoekdag voor bedrijven op 4 oktober. Bovendien is het nieuwe academiejaar begonnen. De redactie van Kamp C sprak met Thomas More Hogeschool en Universiteit Gent, twee academische projectpartners binnen C3PO die helpen met de experimenten met de 3D-betonprinter die binnenkort een demogebouw zal printen in Westerlo.

 

Waren jullie meteen overtuigd om mee te werken aan C3PO?

Koen Boeckx (Thomas More Hogeschool): “De opleiding Bachelor in de Bouw wil studenten opleiden die klaargestoomd zijn voor de toekomst … het is voor ons dus erg belangrijk om innovaties op te pikken en door te geven aan studenten. De nauwe band met Kamp C is daarom ook erg belangrijk voor ons. Toen we de opstart van het C3PO-project vernamen, zagen we dit als een unieke kans om mee aan de wieg te staan van de innovatieve techniek van ‘het beton printen’. Uiteraard schepte dit uitzonderlijke mogelijkheden voor de betrokken studenten maar ook voor de opleiding in het algemeen.”

Kim Van Tittelboom (Universiteit Gent): “Uiteraard waren wij meteen overtuigd om deel te nemen aan het C3PO-project. We zijn van mening dat dit project een heel goed initiatief is om de ‘conservatieve’ bouwsector te laten kennis maken met de revolutionaire techniek van het 3D-betonprinten.”

Wat is jullie aandeel in het project?

Koen Boeckx: “In de eerste fases van het project, voor de installatie van de printer, speelde de rol van Thomas More zich wat af op de achtergrond. Toch was deze fase fundamenteel voor ons: de studenten die zich voor het traject hadden geëngageerd en ikzelf als begeleidend docent moesten ons inwerken in de materie. De mogelijkheden en beperkingen van het 3D-betonprinten werden onderzocht door het huidige speelveld in kaart te brengen, door het scannen van internationale kennis, onderzoek van goede voorbeelden, inspiratoren te bezoeken, … Deze kennis werd vervolgens gedeeld in o.a. de workshops met de projectpartners die moesten leiden naar een weloverwogen keuze bij de aanbesteding van de printer.

Momenteel maken we deel uit van het ‘demoteam’ dat, in samenwerking met Kamp C en de betrokken bedrijven, het traject bepaalt dat zal leiden naar het modelgebouw. Dit team bepaalt dus de praktisch-technische kant van het verhaal; o.a. het ontwikkelen van bouwdetails en onderzoek naar de praktische uitvoerbaarheid met de printer. Momenteel zijn de studenten de belangrijkste operatoren van de printer wat betreft het printen zelf en het digitaal modelleren van de proefstukken. “

Kim Van Tittelboom: “Als partner binnen het C3PO-project heeft UGent voornamelijk een ondersteunende rol wat betreft de materiaalkeuze. Wij onderzoeken de materiaaleigenschappen en trachten op basis hiervan advies te geven aan de andere projectpartners.”

Als onderwijsinstelling schaaft Thomas More continu zijn opleidingen bij. BIM is ondertussen een vast onderdeel van jullie professionele Bachelor Bouw, hoe past 3D-printing hierin?

Koen Boeckx: “Het project is een volgende stap in ons toekomstmodel en koppelt onder andere het ‘uitdagen’ van studenten om hoger te mikken en het inzetten op innovatie aan sterke banden met het werkveld. We hebben als hogeschool de opdracht om de innovatie in de bouwsector te integreren in ons curriculum door nieuwe technologieën naar de bouwprofessionelen van de toekomst te brengen. Op Kamp C beschikken we nu over ‘state-of-the-art’-infrastructuur, zodat studenten de aangebrachte theorie in de praktijk kunnen brengen. Niet alleen meer virtueel modelleren, maar nu dus ook daadwerkelijk uitvoeren en daarvan ongelooflijk veel leren.”

 

>> Lees verder