“De eerste experimenten met de 3D-betonprinter hebben ervoor gezorgd dat we nog meer geloven in de toepasbaarheid van de techniek”

Sinds januari bevindt de grootste 3D-betonprinter van Europa zich op het domein van Kamp C in Westerlo. Acht organisaties, zowel uit de wetenschaps- als bedrijfswereld, bundelen hun krachten om 3D-printen in de bouwsector te stimuleren. Onder leiding van Kamp C zetten Universiteit Gent, Thomas More Hogeschool, Van Roey, Beneens, Trias Architecten, ETIB/CONCRETE HOUSE en ViCre zich elke dag in om het bouwverhaal een nieuwe dimensie te geven. Met het project C3PO, “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”, wil de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek versnellen in Vlaanderen. Vandaag vertellen Beneens, ETIB/CONCRETE HOUSE en Kamp C waarom ze deelnemen aan het project tijdens een diepte-interview.

 

Waren jullie meteen overtuigd om mee te werken aan C3PO?

Joeri Beneens (Beneens): “Ja! We hebben geen moment getwijfeld. We beseften wel zeer goed dat het een zeer experimenteel traject is waaruit niet direct een verdienmodel te halen is.”

Alex van Olmen (ETIB/CONCRETE HOUSE): “Wij zijn met het bouwsysteem CONCRETE HOUSE innoverend en willen elke nieuwe uitdaging uitproberen die kan bijdragen tot duurzaam bouwen.”

Kai van Bulck (Kamp C): “C3PO, Co-creatie: 3D printen met Ondernemingen, neemt de bouwsector mee in de mogelijkheden van 3D-printen. Het einddoel van C3PO is de aanschaf en het gebruik van een 3D-printinfrastructuur voor bouwgerelateerde toepassingen om daarmee de bouwsector te betrekken bij deze baanbrekende disruptieve techniek. Als resultaat creëert C3PO een nieuwe Vlaamse business en inspiratie voor de bouwberoepen van de toekomst. Kamp C wil als provinciaal bedrijf ervoor zorgen dat Kempische en bij uitbreiding Vlaamse bedrijven uit de provincie Antwerpen op de eerste rij zitten bij de ontwikkeling van de 3D-printtechniek.”

Wat is jullie aandeel in het project?

Joeri Beneens: “Onze bestaande activiteiten in schrijnwerk en interieur gebeuren al veel door CNC-gestuurde machines. We kennen zeer goed de meerwaarde hiervan. We kennen ook de moeilijkheden in aanbesteden, opstarten en onderhouden van dergelijke machines. Technische oplossingen zoeken en details beschrijven in de aanbesteding, het lastenboek opmaken en het aansturen van de printer-ontwikkelaars waren belangrijk voor ons. Ondersteuning in de zoektocht en bouw van de tijdelijke faciliteit waarin geprint wordt is voor ons als bouwbedrijf ook vanzelfsprekend. De volgende stap naar het printen van een huis is zeker een uitdaging die we niet uit de weg gaan. Details mee uitwerken, technische ondersteuning voor alle knooppunten en aansluitingen ... Onze BIM-manager zoekt mee de aansluiting tussen Revit en de printsoftware. Hij zorgt ervoor dat hij de volledige installatie beheert om de overgang tussen verschillende partijen te borgen. De verdere afwerking eenmaal het huis geprint is, zal ook door ons opgevolgd worden. Ons sterk netwerk in de afwerking zoekt ook mee ondersteuning om dit stuk haalbaar te maken.”

Alex van Olmen: “Wij hebben een sturende en aanbevelende rol bij de testen, de begeleiding van studenten, aanbevelingen en criteria i.v.m. de bouwtechnische mogelijkheden en materialen. ETIB /CONCRETE HOUSE is sterk betrokken bij dit project. Onze vele jaren ervaring in de betonbouw, onze ervaring met nieuwe bouwtechnieken worden maximaal benut om het printen van beton mogelijk te maken. Hulpmaterialen e.d. worden gratis ter beschikking gesteld. ETIB heeft ook de funderingen van het voorlopige containergebouw en de montage van de containers waarin de printer werd geïnstalleerd voor zijn rekening genomen.”

 

>> Lees verder