Kamp C koopt supersnelle 3D-printer aan van Deense pionier 3D Printhuset

Vlaamse bouwbedrijven zullen binnenkort aan het experimenteren kunnen slaan met 3D-printen. Kamp C ging voor de aankoop van de technologie in zee met het Deense 3D Printhuset. De state-of-the-art-printtechniek zal vanaf eind 2018 beschikbaar zijn.

 

De printer die Kamp C aankocht is een klassiek gantry-model, met een printkop die vrijelijk binnen de drie dimensies van een frame beweegt. De printer is maar liefst 11,4 bij 10 bij 10 meter groot en kan een gebouw printen dat maximaal 8,3 meter hoog, 9,5 meter breed en 9,5 meter diep is. De machine is modulair opgebouwd: hij kan groter of kleiner gemaakt worden door in de hoogte, lengte en breedte verlengstukken (van 2,5 meter) toe te voegen. Die modulaire technologie is uniek binnen de wereld van het 3D-printen.

Ruimte voor innovatie

De printer die 3D Printhuset ontwikkelde kan enorm snel van de ene kant van het frame naar de andere kant bewegen: tot een meter per seconde. Daarmee behoort hij tot de snelste 3D-printers ter wereld. Al betekent dat nog niet dat het bouwproces ook zo vlot verloopt. Henrik Lund-Nielsen, CEO van 3D Printhuset: “Dat tempo hangt namelijk af van de snelheid waarmee het bouwmateriaal door de printer wordt ‘uitgespuwd’. En die ligt vandaag nog een pak lager. Kamp C zal dus op zoek moeten gaan naar methodes om de materiaalsnelheid te optimaliseren. Het spreekt voor zich dat vloeibare materialen sneller en wendbaarder zijn dan stugge materiaalsoorten.”

 

>> Lees verder